UPOZNAJTE POLA NUNARIJA, AKROBATU KORISNIKA KOLICA

Pol Nunari, korisnik kolica i bivši paraolimpijac, postao je akrobata. On je prva osoba koja se oprobala u akrobacijama u kolicima.

Raditi akrobacije u kolicima je nevjerovatno teško. Ne samo da morate imati snažan torzo, već on mora da bude oko tri puta jači od prosječnog, a to je tačno ono što posjeduje četrdeseto godišnji Pol Nunari. On podiže svoje tijelo, zajedno sa kolicima koja su privezana za tijelo uz 30 stopa dugo svileno uže.

Pol je bio član trkačkog tima u kolicima Australije na Paraolimpijskim igrama 1996. godine, na Igrama u Sidneju 2000. godine kao i na Igrama u Atini 2004. godine.  Na Igrama u Sidneju, osvojio je srebrnu medalju u trci na 4×100 metara.

Njegova ogromna snaga u gornjem dijelu tijela mu je omogućila da se oproba u akrobatizmu u kolicima, za šta ga je zainteresovala njegova sestra. Niko prije nije uradio sličnu stvar, zbog čega je on i htio to da uradi. Posebno je zahtjevao da ostane u kolicima kako bi poduhvat izgledao što impresivnije, znajući da kad bi ostavio svoje noge da slobodno vise da to ne bi ostavilo isti utisak.

Zadiviti publiku je uvijek bio glavni cilj. Oprobao se u emisiji ,,Australija ima talenat’’ i uspio da dođe do finala sa svojom izvođenjem. Kad je prvi put izveo svoj šou, sudije su ostale potpuno zbunjene.

Niko do tad nije vidio tako fenomenalnu stvar – osobu korisnicu kolica koja se vrti oko svilenog užeta prema vrhu. On je pomogao da ljudi pomalo drugačije gledaju na sposobnosti osoba koje su korisnice kolica.

Da li biste se vi oprobali u ovakvom akrobatizmu?

Preuzeto sa http://www.newmobility.com/2013/12/meet-wheelchair-aerialist-paul-nunnari/

Related posts