Adapter na guranje prikačen za invalidska kolica pomaže majci s invaliditetom da se samostalno kreće

Adapter na guranje prikačen za invalidska kolica pomaže majci s invaliditetom da izvede svoju bebu u šetnju.

Dobrotvorna ustanova Remap South Buckinghamshire osmišljava i pravi prilagođenu opremu za osobe s invaliditetom. Napravili su i adaptera na guranje za invalidska kolica, koji pomaže Čeris Vandslajt, korisnici invalidskih kolica, da se samostalno kreće sa svojom bebom.

Čeris Vandslajt je doživjela saobraćajnu nezgodu dok je bila trudna. Posljedica ove nezgode je povreda vratnog dijela kičme. Uprkos jačini Čerisinih povreda, njena beba je rođena zdrava u bolnici u Stouk Mendevilu pet mjeseci poslije nezgode.

Čeris se suočavala sa dilemom kako da se stara o svojoj bebi poslije napuštanja bolnice, posebno, kako da se stara o bebi kada je na otvorenom prostoru. Nikola Kerig, radni terapeut u bolnici Stouk Mandevil, zamolio je lokalnu podružnicu Remap-a da pomognu Čeris. Dogovoreno rješenje za Čeris je podrazumijevalo naći laka kolica za guranje, sa dovoljno jakim ramom, koja bi se ručno gurala koristeći ručno pokretna invalidska kolica i da Remap-ovi volonteri  – Rodžer Torn i Rodžer Alen, osmisle i naprave siguran, efikasni  mehanizam za priključivanje tih kolica.

Adapter za kolica za guranje koji su napravili dva Rodžera sastoji se od dvije namjenski izrađene zakačke od aluminijuma kojima se adapter postavlja na invalidska kolica. Zadnji točkovi ovih kolica na guranje su podignuti od zemlje prilikom njihovog prikljućivanja, tako da se upravljanje direktno kontroliše sa invalidskih kolica. Adapter omogućava kolicima za guranje da se naginju gore-dolje, omogućavajući Čeris da se penje preko ivičnjaka. Pošto se kolica mogu odvojiti, porodica i prijatelji ih mogu  gurati, zakačke se lako odvajaju tako da se kolica za guranje mogu sklopiti da bi stala u prtljažnik automobila.

Pošto Čeris ima poteškoća sa pokretljivošću svoje desne ruke, Remap je razvio početni prototip dodajući mehanizam za odvajanje, tako da bi Čeris mogla lako odvojiti kolica za guranje koristeći samo svoju lijevu ruku.

Kako kaže Čeris, adapter za kolica za guranje je „spasitelj“ pošto joj omogućava da živi samostalno. „Predivno je, mogu izvesti svoju bebu napolje sama, bez pomoći njegovatelja.  Jednostavno  je dizajniran tako da ga mogu koristiti iako moje ruke nisu u sjajnom stanju. Ljudi koji rade u Remap-u su bili ljubazni u razgovoru i veoma dobri u razrađivanju onoga što je potrebno.“ dodala je Čeris.

Čeris sada radi kao volonterka u odjeljenju za podršku pacijentima u bolnici u Stouk Mandevilu.

Remap South Bucks prima zahtjeve od zdravstvenih radnika i socijalnih službi radi pomoći u obezbjeđivanju prilagođene opreme za osobe s invaliditetom. Takođe primaju volontere koji su spremni da odvoje malo svog vremena.

Preuzeto sa :  http://www.remap-southbucks.org.uk/2012/02/16/pushchair-adaptor-helps-disabled-mum/

Video snimak :  http://www.youtube.com/watch?v=QtVukD3Rj5I

Related posts