Visoko tehnološka kolica

Visoko tehnološka kolica: BMW koristi svoje iskustvo iz Formule 1 da bi osmislio savršena invalidska kolica za Britanski košarkaški tim

Dok izlazi na teren, britanski paraolimpijski košarkaški tim posjeduje jedno tajno oružje – sjedište sa visoko-tehnološkom pjenom  koje su osmislili inženjeri iz BMW-a koristeći najnoviju tehnologiju iz moto sporta.

To je samo dio iz opsega najnovije tehnologije na djelu na Paraolimpijskim igrama ove godine – od Goust glov tehnike kojom se pruža vibrirajuća povratna informacija na vašu građu i držanje, pa sve do ljudskog egzo-skeleta koji daje nadljudsku snagu u stilu „Iron man-a“.

Tehnologija je dobro predstavljena na Paraolompijskim igrama 2012. godine, sa karbonskom „blejd ranerima“ koji su možda najvidljiviji primjer pomoćne tehnologije.

Postojeće karbonske proteze za trčanje, kao one koje koristi Oskar Pistorijus, u stanju su da ostvare elastični povraćaj energije i do 92%, u odnosu na 95% prirodnih ljudskih tetiva.

Veza između tijela i vještačkog uda je takođe poboljšana – u šupljinama se koriste silikonske ivice da bi se spriječile povrede i neprijatnosti dok ventili za uvlačenje pružaju glatku vezu između kože i proteze.

Međunarodni Paraolimpijski Komitet (MPK)  propisuje u svojim smjernicama da proizvođači opreme koja se koristila tokom Igara u Londonu 2012. godine moraju imati u vidu cijenu i široku dostupnost njihovih proizvoda, čime bi osigurali da razvoj nije ograničen samo za elitu.

Related posts