Invalidska kolica kontrolisana mislima sada idu još dalje

Inovacije koje vidimo u odboru za dizajn i razvoj proizvoda ne ostavljaju ništa nedorečeno: invalidska kolica nisu izuzetak.

Istraživači su razvili kolica na pogon naših misli, osvjetljene točkove, točkove bez glavčina, kolica koja se kreću na nove načine, ergonomska kolica, kolica sa dvostrukom funkcijom, autonomni robotizovani točkovi, kolica koja mijenjaju oblik, kolica za dvije osobe, avanturistička kolica za teške treninge, hipsterski stilizovana kolica, i pretvarači za električna kolica. I svaki dan se dizajnira nešto novo.

Kolica na pogon misli razvija tim neuroprostetičkih istraživača koje predvodi profesor Žoze del Mijan iz svjetski priznatog Centra za neuroprostetiku, na Federalnom institutu za tehnologiju (EPFL) u Švajcarskoj. Istraživači koriste moždane signale da bi kontolisali uređaje i međusobno djelovali sa okolinom.

Istraživači pomjeraju granice biotehnologije, mikroelektonike i neuroloških implantata, i integrišu svoja proširena saznanja o mozgu i kičmenoj moždini, esencijalno stvarajući i definišući novu interdisciplinarnu oblast studija koja proističe iz neuronauke, inžinjerstva i medicine, sa širenjem u bioinžinjeringu i neuronauci.

Veći dio inovacija vezanih za invalidska kolica ima veze sa novim materijalima, novim konfiguracijama, manjim i lakšim i optimizaovanim motorima, ali i značajana briga se posvećuje tome da se poboljša iskustvo korišćanja kolica.

 

Industrijski dizajner Nilsen Navaret, sa Filipina, dobio je inspiraciju za novi dizajn invalidskih kolica iz sportskog automobila Audi R8. Rukohvati ovih kolica imaju prozračne pregrade za hranu, materijal za čitanje, itd. Ova kolica su na hibridni pogon koja mogu biti pokretana motorom ili mehanički samim guranjem kolica. Kolica su osmišljena tako da se mogu ukloniti svi nepotrebni djelovi. Sjedište kolica je ergonomski dizajnirano zato što korisnik provodi dosta vremena u njima. I na kraju tu je sistem oslanjanja koji je prikačen za zadnji okrugli točak da bi vožnja bila udobnija i kolica više pokretljivija.

Na kraju ljubav neke osobe za istraživanje širokih prostranstava ne bi trebala da se uskrati zbog povrede ili invaliditeta. Kompanija po imenu TC Mobility sada nudi terenska kolica za teške uslove korišćenja. Bred Soden, izumitelj Tenk kolica, došao je na ideju pošto se  njegova žena povrijedila u udesu i nije mogla da se pridruži porodici u dugoj šetnji planinom preko teških terena. Tenk kolica su osmišljena kao terenska kolica koja mogu savladavati potoke, blato, snijeg, pijesak i šljunak, omogućavajući korisniku da se „vrati u prirodu“.

 

Kažu da je život kretanje i keretanje je život. Ohrabrujuće je vidjeti kako novi dizajni i tehnologije invalidskih kolica omogućavaju osobama da se kreću slobodnije.

Related posts