STUDIJSKA POSJETA BILEĆI I TREBINJU

Jednodnevna studijska posjeta pristupačnim kulturnim i vjerskim objektima u Bileći i Trebinju (Bosna i Hercegovina) održana je 30.03.2016. godine, u okviru projekta „Premošćavanje barijera – Duh partnerstva“, koji finansira Evropska unija putem fondova Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), u okviru Programa prekogranične saradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Ovaj događaj je poslužio za promovisanje uspješnih primjera društvene uključenosti osoba sa invaliditetom u prekograničnom regionu.

U Bileći su posjećeni: Careva džamija, Saborna crkva Sv. Save i Dom kulture „Jevto Dedijer“. U blizini Trebinja posjećen je manastir Duži.

U studijskoj posjeti su učestvovali stručnjaci u oblasti prostornog planiranja i izgradnje (predstavnici lokalnih vlasti, arhitekti, izvođači radova), predstavnici vjerskih institucija, kao i predstavnici lokalnih organizacija osoba s invaliditetom iz Nikšića, Trebinja i Bileće.

Učesnici su posjetu ocijenili veoma korisnom, jer im se pružila prilika da uporede standarde pristupačnosti u prekograničnom području, da iz prve ruke saznaju šta je osobama sa invaliditetom potrebno u pogledu rješavanja pristupačnosti, kao i da uvide značaj rješavanja pristupačnosti kulturnih i vjerskih objekata u lokalnoj zajednici.

 

Related posts