U okviru projekta „Premošćavanje barijera – Duh partnerstva“ organizovan prekogranični trening u Nikšiću

Savez udruženja parapelgičara Crne Gore i Srpska pravoslavna opština Nikšić organizovali su jednodnevni prekogranični trening 29.12.2015. godine, u Nikšiću, u okviru projekta „Premošćavanje barijera – Duh partnerstva“, koji finansira Evropska unija putem fondova za pretpristupnu pomoć (IPA) u okviru programa prekogranične saradnje između bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Trening je namijenjen profesionalcima za prostorno planiranje i fizičku pristupačnost – predstavnicima relevantnih lokalnih vlasti u Nikšiću, Trebinju i Bileći, arhitektima, predstavnicima relevantnih institucija, izvođačima, kao i predstavnicima lokalnih organizacija osoba s invaliditetom.

Svrha događaja je podizanje svijesti učesnika o značaju prilagođavanja kulturnih i vjerskih objekata za živote osoba s invaliditetom, razmjena znanja i iskustava u prilagođavanju kulturnih i vjerskih objekata potrebama osoba s invaliditetom, međusobno povezivanje učesnika radi produbljivanja saradnje u ovoj oblasti i pružanje primjera dobre prakse u prilagođavanju kuturnih i vjerskih objekata.

Cilj projekta je povećanje društvene povezanosti u prekograničnom regionu podizanjem svijesti o pitanjima vezanim za osobe s invaliditetom i prilagođavanje kulturnih i vjerskih objekata kako bi se povećala njihova pristupačnost za osobe s invaliditetom.

Projekat realizuju: Savez udruženja paraplegičara Crne Gore, kao vodeći partner i Srpska pravoslavna crkvena opština Nikšić, kao njegov partner u Crnoj Gori, odnosno Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama „Sunce nam je zajedničko“ iz Trebinja, kao vodeći partner i Opština Bileća, kao njegov partner u Bosni i Hercegovini.

Realizacija projekta „Premošćavanje barijera – Duh partnerstva“ je počela u aprilu 2015. godine i trajaće 12 mjeseci. Ukupni troškovi projekta u Crnoj Gori iznose: 80.684,97 EUR, a doprinos Evropske unije je: 68.178,80 EUR.

 

Related posts