U Hrvatskoj održan Forum spinalno ozlijeđenih – Iskustvo u rehabilitaciji u Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori

U Varaždinskim Toplicama, u Hrvatskoj, od 20.do 22. maja 2016. godine, organizovan je Forum spinalno ozlijeđenih – Iskustvo u rehabilitaciji u Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori. Organizator Foruma je Hrvatska udruga paraplegičara i tetraplegičara. Na Forumu su, pored predstavnika iz Hrvatske, učestvovali i predstavnici Zvezde paraplegikov iz Slovenije i Saveza udruženja paraplegičara Crne Gore.

Na Forumu su predstavljena iskustva u rehabilitaciji za osobe sa paraplegijom I tetraplegijom u Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori. Fokus je bio na sljedećim temama: – trajanje rehabilitacije i koliko treba rehabilitantu pripreme na drugačiji život (prva rehabilitacija): učenje vještina samostalnog života, školovanje, zapošljavanje (prekvalifikacija), sport,itd; – mjerenje kvaliteta rehabilitacije: uključenost korisnika, stručnjaci, organizacije; – cjeloživotno praćenje (Da li postoji godišnji pregled?).

Istaknut je značaj rehabilitacije za održavanje stanja i za unapređenje zdravlja osoba sa paraplegijom i tetraplegijom.

Najbolje mogućnosti  kada je u pitanju rehabilitacija su u Sloveniji.

I u Hrvatskoj i u Sloveniji osobe sa paraplegijom i tetraplegijom imaju pravo da koriste rehabilitaciju svake godine, a ovim osobama je samo u Crnoj Gori to pravo uskraćeno.

U Crnoj Gori se primjenjuje Pravilnik o indikacijama i načinu korišćenja medicinske rehabilitacije u zdravstvenim ustanovama koje obavljaju specijalizovanu rehabilitaciju. Sastavni dio ovog Pravilnika je Lista bolesti, stanja i posljedica povreda shodno kojoj se utvrđuje pravo na medicinsku rehabilitaciju u specijalizovanim ustanovama.Ova regulativa diskriminiše osobe sa paraplegijom, tetraplegijom, kao i druge osobe sa fizičkim invaliditetom kojima bi korišćenje rehabilitacije doprinijelo održavanju i unapređenju zdravstvenog stanja.

Related posts