Studijska posjeta Zvezi paraplegikov Slovenije

Ljubljana, septembar 2017. godine

Predsjednica Saveza udruženja paraplegičara Crne Gore, Nataša Borović, bila je u studijskoj posjeti Zvezi paraplegikov Slovenije, gdje je razgovarala sa sa Predsjednikom Zveze Slovenije Danetom Kastelicem o saradnji na različitim nivoima.

Predsjednica je upoznala partnere iz Slovenije sa radom Balkanske mreže organizacija u oblasti invalidnosti (BIDF: http://paraplegicari.com/aktuelni-projekti/), koja, za sada, okuplja organizacije iz: Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Kastelic je istakao da je njihova organizacija spremna da sarađuje i da prenese iskustva o položaju osoba sa invaliditetom u Sloveniji.

Takođe, na sastanku se razgovaralo i o tome na koji način je u ove dvije države riješeno pitanje procjene invaliditeta. Kastelic je predstavio zakonsku regulative iz ove oblasti i kako se ona primjenjuje u praksi. Borovićeva je istakla da u Crnoj Gori ovo pitanje nije adekvato riješeno, odnosno da ne postoji tijelo koje na jedinstven način, po jedinstvenim kriterijumima, procjenje invaliditet.
Predsjednica je istakla da Savez udruženja paraplegičara Crne Gore realizuje projekat
,,Utvrdite moj invaliditet – Omogućite mi da ostvarim svoja prava!’’, koji ima za cilj stvaranje uslova da osobe sa invaliditetom u Crnoj Gori ostvaruju prava predviđena pozitivnim crnogorskim zakonodavstvom, između ostalog, i uspostavljanjem Jedinstvenog tijela za utvrđivanje invaliditeta.

Related posts