SEMINAR OSOBE S INVALIDITETOM I RODITELJSTVO

Savez udruženja paraplegičara Crne Gore održao je dva seminara pod nazivima „Seksualnost i reproduktivne sposobnosti žena s invaliditetom“ i „Osobe s invaliditetom i roditeljstvo“ u Bečićima, od 21-24.11.2014. godine. Seminari su realizovani u okviru projekta „Pravo osoba s invaliditetom na roditeljstvo“, koji finansira Evropska unija, posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Ovi događaji okupili su učesnike iz dvanaest opština Crne Gore. Ciljevi ovih seminara su psihološko osnaživanje žena s invaliditetom da prihvate svoju seksualnost i reproduktivne sposobnosti i psihološko jačanje osoba s invaliditetom da se ostvare u roditeljstvu ukoliko je to njihov izbor.

Na seminarima je predstavljena i publikacija „Osobe s invaliditetom i roditeljstvo“.

Predavači su bili Tamara Milić, psihologica i Fehmija Fetahović, specijalista ginekologije i akušerstva.

Kroz psihološke radionice učesnici su se otvorili da pričaju o svojim iskustvima, stavovima sredine, kako ih drugi doživljavaju, kako sami sebe doživljavaju, šta bi društvo moglo da uradi, a šta oni sami kako bi se desile društvene promjene koje bi ove teme stavile u pozitivan kontekst.

Predavanje o značaju zaštite i unapređenja seksualnog i reproduktivnog zdravlja i planiranja porodice pružilo je mnogo saznanja učesnicima i otklonilo mnoge nedoumice. Učesnici su dobili motiv da više pažnje posvete svom sekusalnom i reproduktivnom zdravlju i otklonili neke strahove vezano za roditeljstvo i istakli koliko je značajno omogućiti što više ovakvih vrsta edukacija.

Prezentacija: Reproduktivno zdravlje (1).pdf

 

 

 

Related posts