Program Vlade Sjedinjenih Američkih Džava za međunarodne posjetioce: International Visitor Leadership Program

 

 

 

Predsjednica Saveza udruženja paraplegičara Crne Gore, Nataša Borović,  od 4. do 25. februara 2017. godine,  bila je u studijskoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama. Studijsku posjetu je omogućila Vlada Sjedinjenih Država, u okviru Programa za međunarodne posjetioce (International Visitor Leadership Program), na temu zdravstvene zaštite ranjivih grupa.

Učesnici Programa bili su iz: Australije, Ukrajine, Irske, Rumunije, Mađarske, Filipina, Bocvane, Liberije, Hong Konga, Avganistana, Libana, Nigerije, Tanzanije, Kambodže, Bahama i, naravno, Crne Gore.

Oni su  imali priliku da saznaju kako funkcioniše sistem zdravstvene zaštite u Sjedinjenim Državama i da se upoznaju sa primjerima dobre prakse u: Vašingtonu (Okrug Kolumbija), Nju Jorku (Nju Jork), Džeksonvilu (Florida), Santa Feu (Novi Meksiko), Mineapolisu (Minesota), Rinu (Nevada) i Sijetlu (Vašington).

Posjeta je počela u Vošingtonu, DC, gdje je grupa imala priliku da se upozna sa složenim sistemom zdravstvene zaštite i sa uticajem Vladinih zdravstvenih inicijativa na marginalizovane populacije.

U Džeksonvilu, grupa se upoznala sa radom  institucija i organizacija  koje se bave javnim zastupanjem, vidjela je kako funkcionišu mobilne zdravstvene jedinice, koje usluge/podrške za samostalni život osoba sa invaliditetom su dostupne i kakva je uloga tehnologije u unapređenju  pristupačnosti zdravstvene zaštite za ruralnu populaciju.

Nakon posjete Džeksonvilu, učesnici Programa su se podijelili u tri grupe. Jedna grupa je posjetila Santa Fe, druga Mineapolis, a treća Rino.

Grupa koja je posjetila Rino, imala je priliku da se upozna  sa modelima privatno-javnog partnerstva, da vidi koje usluge za starije osobe i za beskućnike su dostupne, da se upozna sa vrstama podrški za studente sa invaliditetom i da sazna nešto više o organizacijama koje se bave javnim zastupanjem osoba sa invaliditetom.

U Sijetlu su se grupe ponovo sjedinile. Učesnici su se upoznali sa načinom pružanja zdravstvenih usluga u multi-kulturnim zajednicama, sa programima koji su dostupni izbjeglicama i sa značajem umrežavanja sa predstavnicima različitih sektora.

Posjetili su i Fondaciju Bila i Melinde Gejca: Arrive curious. Leave inspiredJ

Takođe, učesnici su, u Vošingtonu, D.S. i u Sijetlu, pohađali radionicu o akcionom planiranju, u organizaciji: Capital Communications Group, INS, International Consulting.

Organizatori su se potrudili da učesnici Programa imaju dovoljno vremena da se upoznaju i sa društvenim, kulturnim i istorijskim prilikama u Sjedinjenim Državama. Imali su mogućnost da posjete mnoga izletišta, muzeje, galerije, da prisustvuju predstavama na Brodveju, da šetaju i da otkrivaju ljepote gradova u kojima su bili.

Related posts