Program rukovodstva američke Vlade za međunarodne posjetioce – International Visitor Leadership Program

Predsjednica Saveza udruženja paraplegičara Crne Gore Nataša Borović učestvuje u studijskoj posjeti na temu zdravstvene zaštite ranjivih grupa, koju je omogućila Vlada Sjedinjenih američkih država (SAD) posredstvom Američke ambasade u Podgorici, u okviru Programa rukovodstva za međunarodne posjetioce (International Visitor Leadership Program).

Studijska posjeta trajaće od 4-25. februara 2017. godine. Ciljevi posjete su da se ispita američki sistem zdravstvene zaštite, istraživanje teorija i praktično liječenje bolesti koje nesrazmjerno pogađaju marginalizovane populacije; da se ispitaju obuka i programi profesionalnog razvoja za doktore i mreže podrške koji se bave marginalizovanim populacijama; da se ilustruju najnovije strategije i programi zaštite u gradu i na selu uključujući i inovativne pristupe pristupačnosti, strategije pružanja pomoći u zajednici, projekti imunizacije, i programi mentalnog i fizičkog zdravlja i velnesa; i da se posjete medicinske ustanove i programi koij su posebno namijenjeni liječenju koje je relevantno za učesnikovu pozadinu i kontekst.

Učesnici, pored predstavnice iz Crne Gore, dolaze iz sljedećih zemalja: Iraka, Libana, Rumunije, Mađarske, Egipta, Australije, Irske, Bocvane, Gvajane, Hong Konga, Zapadne Obale, Avganistana, Ukrajine, Nigerije, Filipina, Liberije, Bahama i Kambodže.

Primjeri dobre prakse biće dostupni u sljedećim gradovima: Vašington (Okrug Kolumbija), Nju Jork (Nju Jork), Džeksonvil (Florida), Reno (Nevada) i Sijetl (Vašington).

Programom rukovodstva za međunarodne posjetioce koordiniše i upravlja Kancelarija međunarodnih posjetilaca u Birou za obrazvona pitanja i kulturu američke Vlade.

Program je osmišljen da poveća međusobno razumijevanje kroz komunikaciju na ličnom i profesionalnom nivou. Učesnici programa su postojeći ili potencijalni lideri u vlasti, politici, medijima, oblasti vaspitanja i obrazovanja, ekonomiji, sprečavanju droge i kriminala, nauci i tehnologiji, životnoj sredini, ljudskim pravima, ženskim pitanjima, vođenju umjetnosti, i u raznim drugim oblastima.

Učesnice i učesnike ovog programa odabiraju američke ambasade da bi posjetili Sjedinjene države gdje će se sresti i razgovarati sa svojim kolegama i koleginicama.

Od osnivanja Programa, 1940. godine, hiljade nekadašnjih učesnika uzdigli su se na značajne položaje u svojim zemljama. Među polaznicima programa ima preko 320 sadašnjih i bivših šefova država ili predsjednika vlada i hiljade ministara. Mnogi drugi raniji Međunarodni posjetioci mijenjanju lica svojih zemalja i svijeta kao vodeći novinari, vladini službenici, edukatori, sudije, ekonomisti, zaštitnici životne sredine i aktivisti.

Related posts