“Monitoring pristupačnosti kulturnih objekata na sjeveru Crne Gore: Povećanje uključenosti OSI kroz poboljšanje turističke ponude”

U okviru projekta “Povećanjem standarda tuističkih usluga do veće uključenosti OSI” koji je finansijski podržan od Ministarstva ekologije prostornog planirana i urbanizma, sprovodimo aktivnost monitoring kulturnih objekata na sjeveru Crne Gore sa ciljem evidentiranja stanja pristupačnosti. Namjera ovog monitoringa je utvrditi u kojoj mjeri su ovi objekti pristupačni za kretanje osoba sa invaliditetom, te da li ispunjavaju zakonske propise iz oblasti pristupačnosti.

Monitoring se sprovodi detaljno, obuhvatajući sve relevantne aspekte pristupačnosti kao što su prilazi objektima, unutrašnje kretanje, dostupnost sanitarnih čvorova i drugih sadržaja. Prikupljeni podaci će biti analizirani kako bi se izradio sveobuhvatan izvještaj o trenutnom stanju pristupačnosti kulturnih objekata.

Izvještaj će sadržavati identifikaciju prepreka, kao i preporuke za unapređenje pristupačnosti u skladu sa zakonskim propisima. Ove informacije će biti ključne za nadležne institucije i organizacije koje su odgovorne za održavanje i upravljanje kulturnim objektima, omogućavajući im da planiraju i implementiraju neophodna prilagođavanja.

Pored toga, podaci o pristupačnosti će biti objavljeni na interaktivnoj Google mapi, dostupnoj na sajtovima Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kao i Udruženja paraplegičara Podgorica. Na ovaj način, informacije će biti lako dostupne široj javnosti, posebno osobama sa invaliditetom koje planiraju posjete kulturnim objektima.

Kroz ovaj proces, cilj nam je značajno doprinijeti povećanju uključenosti osoba sa invaliditetom u kulturne aktivnosti, te unaprijediti ukupni kvalitet turističkih i kulturnih usluga u Crnoj Gori.

Related posts