“Evaluacija pristupačnosti Nacionalnih parkova Crne Gore za OSI”

U okviru projekta “Povećanjem standarda turističkih usluga do veće uključenosti OSI” sprovodimo monitoring Nacionalnih parkova Crne Gore s ciljem evidentiranja stanja pristupačnosti za osobe sa invaliditetom. Ovaj projekat, finansijski je podržan od Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, realizuje se u partnerstvu sa Udruženjem paraplegičara Podgorica.

Monitoring Nacionalnih parkova obuhvata detaljnu procjenu pristupačnosti ključnih područja unutar parkova, uključujući prilaze, staze, sanitarne čvorove, informacione tačke i druge relevantne sadržaje. Do sada smo obišli Nacionalne parkove Durmitor, Prokletije i Skadarsko jezero, gdje smo prikupljali podatke o trenutnom stanju pristupačnosti.

Na osnovu prikupljenih podataka, sačinjen je sveobuhvatan izvještaj koji će poslužiti za izradu analize stanja pristupačnosti turističkih objekata pod nazivom „Pristupačnost turističkih i kulturnih objekata u Crnoj Gori“. Izvještaj uključuje identifikaciju prepreka, preporuke za poboljšanje i usklađivanje sa zakonskim propisima iz oblasti pristupačnosti.

Podaci o pristupačnim parkovima biće dostupni na interaktivnoj Google mapi koja će se nalaziti na sajtu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kao i Udruženja paraplegičara Podgorica. Na taj način, informacije o pristupačnosti Nacionalnih parkova će biti lako dostupne široj javnosti, posebno osobama sa invaliditetom.

Cilj ovog monitoringa je značajno doprinijeti povećanju uključenosti osoba sa invaliditetom u turističke aktivnosti unutar Nacionalnih parkova, te unaprijediti ukupni kvalitet turističkih usluga u Crnoj Gori. Takođe, ova evaluacija će pomoći nadležnim institucijama i organizacijama da planiraju i implementiraju neophodna prilagođavanja kako bi se osigurala veća pristupačnost i inkluzivnost za sve posjetioce.

Related posts