Savez Udruženja Paraplegičara CG je organizivao sastanak sa članicama Saveza i njihovim predstavnicima, 12. septembra 2021. godine u Hotelu “Aurel”.

Na sastanku smo formirali pet radnih grupa, informisali smo članove radnih grupa sa projektnim ciljevima, odredili smo 5 pravnih sektora i odabrali vođe grupa projektnog tima SUPCG koji će sprovesti analize pravnog okvira unutar pet posebnih pravnih sektora/oblasti i to:
– Pristupačnost;
– Obrazovanje;
– Rad i zapošljavanje;
– Socijalna zaštita i odgovarajući životni standard i
– Učešće u politici/ politička patricipacija kao nacionalnih timova za analizu politika u svakoj od pet projektnih zemalja.

Sastanak je održan u sklopu aktivnosti projekta „Pokret u oblasti invalidnosti na Zapadnom Balkanu za EU integracije“ ( Western Balkans Disability Movement for EU Integration) u saradnji sa Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj Bosne i Hercegovine-ACED u kojem je Savez udruženja paraplegičara Crne Gore jedan od partnera. Projekat je odobren od strane Generalnog direktora Evropske komisije za susjedstvo i i pregovore o proširenju (EU DG NEAR).

Cilj projekta je doprinos demokratskoj stabilizaciji i pridruživanju balkanskih zemalja EU jačanjem učešća civilnog društva u procesima donošenja odluka na svim nivoima vlasti. Posebni cilj projekta je jačanje nezavisne regionalne mreže organizacija u oblasti invalidnosti za usklađivanje i praćenje nacionalnih zakonodavstava u skladu sa Konvencijom UN o pravima osoba sa invaliditetom, Evropskom strategijomu oblasti invalidnosti 2010-2020 i sistemom rezultata koji su navedeni u Smjernicama za podršku EU civilnom društvu u zemljama proširenja 2014-2020.

Related posts